• Daisy - Wonen in de Winkelstraat

Kleuren

Kleuren kunnen ontzettend veel doen in een huis en kunnen van grote invloed zijn op jouw huis of een ruimte in jouw huis.
Er zijn verschillende kleurencombinaties mogelijk met allen een andere functie. De belangrijkste kleurcombinaties zal ik je eens vertellen:

  • Op het kleurenwiel zijn er kleuren die dichtbij elkaar liggen. Als je deze combineert in een ruimte, zorgt dit voor een harmonieuze en kalme sfeer.

  • Er zijn contrastrijke kleuren die op het kleurenwiel recht tegenover elkaar liggen maar bij gebruik elkaar versterken en hierdoor intenser worden in een ruimte.

  • Je hebt tinten van dezelfde kleur waarmee een vredige en serene sfeer geschept wordt in een ruimte. Wist je dat tinten van dezelfde kleur een gevoel van eenheid geven?

  • Om rust te brengen in een ruimte kan je neutrale kleuren gebruiken. Neutrale kleuren zijn kenmerkend doordat ze veel zwart of wit bevatten.

  • Als je een combinatie maakt van zwart, wit en grijs zal dit erg opvallend zijn in je huis. Vaak kunnen deze kleuren streng en koud overkomen. Het effect kan verzacht worden door gebruik te maken van natuurlijke materialen, zoals hout of bamboe.

Kleuren moeten dus onderling een aangename en plezierige indruk wekken en elkaar ophalen. Kleurenharmonie is daarom erg belangrijk in een ruimte. Invloeden van buitenaf kunnen kleuren beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan daglicht of een zeer kleurig tapijt. Een andere belangrijke factor voor het kiezen van een kleur is de grootte van de ruimte. Een groot oppervlak in één kleur zal een intenser effect hebben dan een intense kleur op een klein vlak. Kleur kan dus ongelooflijk veel effect hebben op een ruimte. Hieronder worden de belangrijkste effecten benoemd:

  • Donkere kleuren en patronen maken een ruimte kleiner evenals warme kleuren en patronen die ditzelfde effect hebben op een ruimte.

  • Koude en lichte kleuren worden intenser op een groter oppervlak waarbij ze ook nog eens een sterke kleurnuance krijgen.

  • Lichte kleuren worden donkerder op de muur en donkere kleuren worden juist lichter op de muur.

  • Iedere kleur zal van een afstand intenser en sterker lijken dan van dichtbij.Dit alles is een basis om een kleur te gaan kiezen voor jouw gekozen ruimte of woning. Maar wist je dat kleuren ook invloed kunnen hebben op onze psyche? Dus denk hier ook aan als je een kleur kiest. Want houd jij van rust? Ga dan niet voor een knalkleur zoals rood, maar kies voor een rustige kleur die ook rust uitstraalt. Groen en blauw zijn hiervoor bijvoorbeeld geschikte kleuren.


Gaat het bij je kriebelen om nu nog meer van kleuren te ontdekken? Je weet me te vinden.


Sweet love, Daisy68 views0 comments

Recent Posts

See All